Golfplaten monteren

Hoe leg en bewerk ik golfplaten?

Bij aankoop van uw golfplaat wilt u natuurlijk het beste resultaat. Voor het bevestigen en bewerken van golfplaten zijn er een aantal richtlijnen. Voor een goede kwaliteit golfplaat wilt u natuurlijk ook op de best mogelijke manier monteren en bewerken. Wij hebben voor u een aantal handige tips op een rijtje gezet die hierbij helpen! Onderstaande tips zijn geschikt voor de PVC golfplaat, polyester golfplaat, polycarbonaat golfplaat en hagelbestendige polyester golfplaat.

Opslag golfplaten

Als u de golfplaten gaat opslaan voor u gaat monteren, let dan op dat u dit op een vlakke en droge ondergrond doet. Bij voorkeur op dragers van minimaal 100 mm breed met een maximale afstand van 1.000 mm. Het liefste de golfplaten binnen opslaan maar buiten opslaan kan eventueel ook. Als u buiten gaat opslaan let dan op dat de platen bedekt moeten worden met een reflecterend watervast wit afdekfolie. Direct zonlicht mag absoluut niet omdat door een stapel platen de warmte versterkt word en er dan vervorming en verkleuring optreed.

Gordingen voorbereiden

Het is het beste om de gordingen een lichte kleur te geven, bij voorkeur wit. Wij raden u aan om de balken op een afstand van 70 cm of minder te maken. Dit zorgt voor de minste belasting i.v.m. sneeuw of bijvoorbeeld de kat van de buurvrouw. Als de houten gordingen klaar zijn, dient het hout droog te zijn voor u monteert. Als u gaat monteren op stalen gordingen dan moeten deze afgeplakt worden met een reflecterend aluminium tape.

Golfplaten zagen

Als u de golfplaten gaat zagen kunt u dit met een hand- of elektrische zaag doen. Met een handzaag moet het blad 6-8 tanden per cm hebben voor het beste resultaat. Als u een handzaag gebruikt dient u rustig te zagen onder een kleine hoek. Bij een elektrische zaag kunt u een 40/60 diamant blad gebruiken en met een medium en constante snelheid zagen. Het is belangrijk om zorgvuldig te zagen om trillingen en spanningen tijden het zagen te voorkomen. Als u niet op de juiste manier zaagt kan de plaat namelijk splijten en splinteren. Als u gaat zagen met hoge of lage temperaturen, let dan altijd extra goed op.

Golfplaten klaar leggen

De montage van de golfplaten dient op een dak te gebeuren met een minimale helling van 5° i.v.m. de afwatering. Het beste is om de platen in de windrichting mee te bevestigen. De golfplaat mag nooit direct contact hebben met een warmtebron zoals bijvoorbeeld een heet waterleiding of schoorsteen.

Bevestigen van de golfplaten

Het bevestigen van de dakplaten dient altijd te gebeuren op het hoogste punt van de golf. De fabriek raad aan om 7 tot 10 bevestigingen te maken per vierkante meter. Bij het bevestigen gebruikt u houtdraadbouten en afstandhouders (bij meerwandige platen zijn afstandhouders niet nodig). Nooit de golfplaat vastspijkeren of vastnieten, gebruik altijd de juiste materialen voor bevestigen. De bevestigingspunten dienen minimaal 50 mm vanaf de rand van de plaat te gebeuren. Voor type H, A en de golfplaat op rol gebruikt u de 6x60 mm bouten met afstandhouder type H. Voor type F gebruikt u de 7x110 mm bouten en afstandhouder type F. Voor type N damwand ook wel trapezium golfplaat genoemd, gebruikt u de 6x60 met vlakke dop en afstandhouders type N bevestiging materialen. Wilt u een schuur afdekken voor bijvoorbeeld insecten? Wij hebben voor type F en H een schuimprofiel die hiervoor zorgt. Ook is het mogelijk om losse combidoppen te kopen en zelf de bouten te halen als u liever een andere lengte bout heeft. Het is dan wel belangrijk dat u goed oplet dat de kop van de bout dezelfde maat heeft. Alle bevestiging materialen kunt u hier vinden.

Heeft u na deze uitleg nog steeds vragen? Dan staat golfplaatje.nl voor u klaar! Stuur een e-mail naar verkoop@golfplaatje.nl en dan helpen wij u graag verder! U kunt ook een kijkje nemen bij onze veelgestelde vragen pagina!

Gerelateerde berichten
  1. Welke maat golfplaat heb ik nodig?

Service & contact

We staan 24/7 voor u klaar

Stel uw vraag direct online!

Chat met ons

Bezorgkosten Nederland & Belgie

Bezorgkosten zijn € 30,-

Wij bezorgen Atlas platen niet in Belgie

Snel advies nodig

Livechat op werkdagen van 09.00-21.00 uur

Stuur een e-mail (antwoord binnen 1 uur)

verkoop@golfplaatje.nl

Copyright © 2019 Heuveling Dakgroep BV